Paylaşım da Bir Numara
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Paylaşım da Bir Numara

Paylaşım da Bir Numara
 
AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 ARAMA MOTORLARI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
AdminAdmin
Admin


Mesaj Sayısı : 617
Burç : ARAMA MOTORLARI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER Terazi
Kayıt tarihi : 20/11/08

ARAMA MOTORLARI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER Empty
MesajKonu: ARAMA MOTORLARI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER   ARAMA MOTORLARI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER EmptySalı Mart 03, 2009 5:28 pm

ARAMA MOTORLARI
Arama motorları, internetin vazgeçilmez araçlarıdır. Bir düşünün; ya arama motorları olmasaydı? İnternet alemi çok karışık bir dünya. Sitemizin tanıtımında "bu uçsuz bucaksız dünyada yolunu kaybetmiş bir gezgin iseniz, kervanımıza siz de katılın" diyoruz. Gerçektende bu söylediklerimiz internet dünyası için çok doğru. Herşey karmakarışık, yığınla kullanılmayan site var, bir sürü çalışmayan link, kurulduğundan bu yana hiç bir güncelleme yapılmamış bir çok deneme sitesi. Uzmanlar 10 milyarın üzerinde web sitesi olduğunu söylüyorlar. Sadece google içinde indekslenen web sitesi sayısı 3 milyarı geçiyor. Ben kendi bilgisayarımı karışık bulurum, yığınla dosya olduğundan ve tam bir düzene sahip olmadığından dolayı "bul" menüsü en sık kullandığım alan. Arama yapmadan ben kendi bilgisayarımda dahi dosya bulamazken arama motorları olmadan aradığımız şeyi, yüzbinlerce bilgisayarın ağından oluşan internet aleminde nasıl bulacağız?

Arama İpuçları
Aradığınızı tek kelime olarak yazmak yerine her zaman kelime gruplarını tercih edin, daha spesifik arama yapmayı tercih edin. Örneğin homesite 5 programını indirmek istiyorsunuz. Bunun için homesite+5+download şeklinde bir arama daha başarılı sonuç verecektir. İçerisinde geçmesini istemediğiniz kelimeleri - ile belirtmeniz gerekir. Örneğin baris+manco+mp3+download-dialer gibi. Arayıp da bulamadığınız programlar, dosyalar için ftp araması yapmayı unutmayın. Arama motorlarındaki gelişmiş arama seçeneğini de kullanmayı ihmal etmeyin.

Arama motorlarının gerekliliğine dair girişten sonra biraz da arama motorlarının çalışma sisteminden bahsedelim: Öncelikle arama motorları iki mantığa dayanır:

1. Dizin
2. Program

1.) Dizinler temel olarak bir motor işlevi görmez. İnsanlar tarafından yönetilir ve güncelliği yine bu insanlara bağlıdır. Yani bir robot değildir. En temel dizinler olarak www.dmoz.org, www.yahoo.com ve www.looksmart.com gelir. Türkiyede ise tnn.net örnek verilebilir.

2.) Arama motorları, daha doğru bir deyişle arama robotları internet yüzeyini tarayan, belirli kriterlere göre indeksleme yapan programlardır. Spider, crawler, robot gibi çeşitli indeksleme yöntemleri vardır. Bundan birkaç yıl önceye kadar arama robotları metatagları okur ve buna göre site indekslerdi, lakin artık metataglara bakan arama motorları pek kalmadı ve artık bu arama motorları çok akıllı programlar. Programcıları da insan olduğu için her türlü insan hilesine karşı önlem getirmeye çalışmışlar. Bu yüzden "dimyata pirince giderken, eldeki bulgurdan olmak da var".



Arama Motorları ve Siteleriniz
Dizinlere kayıt olmak arama motorları için önemli bir artı. Eğer siteniz dizinlerde kayıtlı ise bu referans, sitenizin arama motorlarında indekslenmesinde ve üst sıralarda yer almasında önem taşıyan bir kriter oluyor. Ayrıca bu açık dizinler (open directory) birçok site tarafından da arama motoru olarak kullanılmakta ve paylaşılmakta. Bu da sitenizin ziyaretçi potansiyeli açısından size fayda sağlayacaktır.

Peki arama motorları bir sitede en çok nelere dikkat ederler, sitenizin arama motorlarında bulunması için nelere dikkat etmelisiniz:

- Öncelikle google ve dmoz dışında neredeyse tüm arama motorları önceliği ücret aldıkları sitelere tanırlar. Yani arama motorlarına ücretli kayıtlar sitenizin üst sıralarda çıkmasını sağlayabilir.

- Sitenizin güncel olması önemli bir faktördür. Arama motorları taradıkları siteleri hafızalarına alırlar ve daha sonra tekrar uğradıklarında yapılan her türlü değişikliği otomatikmen hafızalarındaki bilgilerinize uygularlar. Siteniz ne kadar güncelse şansınız o kadar artacaktır.

- Sitenizin linkinin diğer sitelerde yeralması arama motorları açısından önemlidir. Sizinle benzer içerikteki sitelerde olan linklerin fazla olması, diğer bir deyişle link popülerliği sitenizin arama motorlarında üst sıralarda gözükmenizi sağlar. Link değişimi gibi uygulamalara girişmeniz, toplistlere, sitelerin link bölümlerine kayıt olmanız bu açıdan önem kazanmaktadır. Kaliteli ve güncel bir siteniz varsa; zaten sitenize birçok site tarafından link verilecektir. Sitenizin link popülerliğini öğrenmek için http://www.gezginler.net/modules/Popularity adresini ziyaret etmeniz yeterli.

- Sitenizin metataglarında geçen önemli kelimelerin site içerisinde yer alması gerekmektedir. Sitenizin içeriğiyle ilgili en önemli kelimeleri öncelikle sitenizin metataglarındaki anahtar kelimeler (keywords) kısmına, daha sonra da tanıtım(description) kısmına ekleyin. Anasayfanızın başında bu kelimeleri kullanmaya çalışın, kullanabiliyorsanız paragraf başlığı olması daha iyi olur, ile başlayan tagların içerisinde kullanmak arama motorları açısından önemlidir. Metataglarınızın ne kadar sitenizle uyumlu olduğunu görmek için http://www.widexl.com/remote/search-engines/metatag-analyzer.html adresini mutlaka ziyaret edin.

- Eğer sayfanızda frame kullanıyorsanız; tagının içerisinde tüm bunları yapmaya çalışın, çünkü frame kullanılan sayfalarda arama motoru sadece buraları tarar. Resimlerde alt tagını mutlaka kullanın. Frame iç sayfalarınızın bulunmasını istemiyorsanız bu sayfalarda metatag kullanmayın, arama motorları tarafından indekslenirse ya anasayfa için bir link bırakın ya da aşağıdaki gibi ufak bir javascript kodunu sayfanıza ekleyip otomatik olarak anasayfanıza yönlendirin.




- Sitenizin içeriğinde Flash, Javaapplet ve fazlaca resim(map) kullanmamaya çalışın. Özellikle siteniz sadece bir flash'tan oluşuyorsa işiniz zor demektir. Çünkü arama motorları tarafından şu an için flash dosyaları taran(a)madığından sitenizin içeriği indekslenemeyecektir demektir.

- Sitenizde aktif bölümler olmasına özen gösterin. Her zaman güncellenen, yeni bilgiler eklenen sayfalar arama motorlarında sizin için birer şanstır. Örneğin sitenizin içeriğinde forum yeralıyorsa bu forumda geçen herhangi bir kelime arama motorlarında aratılarak bulunabilir ve bu da sitenize ziyaretçi kazandırır.

- Sitenizi gördüğünüz tüm arama motorlarına ekleyin, o arama motorları da diğer büyük arama motorları tarafından indekslendiğinden hiç beklemediğiniz yerlerden sitenizi bulabilirler.

- Robot.txt kullanarak istemediğiniz, yapımımı bitmemiş bölümlerin indekslenmemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin;
User-agent: *
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /deneme/

- Arama motorlarına kayıt programlarına, 640.000 web sitesine kayıt yapıyoruz diyen sitelere fazlaca güvenmeyin. Arama motorlarına kayıt yapan ücretsiz siteleri kullanabilirsiniz, yalnız dikkat etmeniz gereken bir husus var: "birkaç kez üst üste ya da aralıklarla kayıt yapayım, sağlam olsun" gibi bir anlayıştan uzak durun, çünkü arama motorları bunları hile olarak kabul ediyor ve sitenize blok koyabiliyor. Arama motorları da bu tür kayıt programlarını kayıt sırasında rastgele çıkan bir resimdeki yazıyı onay kodu olarak yazmanızı isteyerek engellemeye çalışıyorlar. Sonuç olarak en iyi kayıt elle(manuel) kayıttır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://bilgim.eniyiforum.net
 
ARAMA MOTORLARI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» XHTML HAKKINDA BİLGİ
» ARAMA MOTORLARINA UYUMLU SİTELER
» Ağ Standartları ve IEEE Temel Bilgiler
» Ethernet İle İlgili Temel Bilgiler
» Bilgisayar Ağları Nasıl Çalışır TEMEL BİLGİLER

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşım da Bir Numara :: Webmaster Kaynakları :: Yardımcı Yazılar-
Buraya geçin: