Paylaşım da Bir Numara
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Paylaşım da Bir Numara

Paylaşım da Bir Numara
 
AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 sağlık da ilk Önce Diş Sağlığı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
AdminAdmin
Admin


Mesaj Sayısı : 617
Burç : sağlık da ilk Önce Diş Sağlığı Terazi
Kayıt tarihi : 20/11/08

sağlık da ilk Önce Diş Sağlığı Empty
MesajKonu: sağlık da ilk Önce Diş Sağlığı   sağlık da ilk Önce Diş Sağlığı EmptyPaz Şub. 01, 2009 1:26 pm

Çocukların süt dişlerini estetik amaçlı çektirmeyin




Son yıllarda diş hekimlerine, çocuklarının süt köpek dişlerini estetik amaçlı çektirmek için başvuranların sayısında önemli oranda artış yaşandığını kaydedildi. Sağlıklı dişler için modern diş hekimliğinde yapılması gerekenlerin, koruyucu, önleyici ve düzeltici olarak üç kısma ayrıldığını kaydeden Diş Hekimi Orhan Karaman, “Vücudumuzun giriş kapısı ağzımızın vefalı bekçileri olan dişlerimizi, her yaşta çok iyi korumalı ve bakımlarını aksatmamalıyız” dedi.
Dişleri düzenli olarak fırçalamanın ağız ve diş sağlığı için bazen tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Karaman, şunları söyledi: “Sıkça karşılaştığımız kalıtımsal diş problemleri ise ciddi operasyonları zorunlu kılmaktadır. Çocuğun anneden aldığı küçük çene yapısına babanın büyükçe dişlerinin oturmaması, alt keser bölgede çapraşıklıklara neden olabilmektedir. Bu problemi ortadan kaldırmayı ya da çoğununun ileride dişlerinin güzel görünmesini isteyen bazı anne babalar, sayıları az da olsa parayı meslek etiğine tercih eden diş hekimlerinin eline düşmektedirler.”
Sözde diş seyreltiyorlar
Bazı diş hekimlerinin, bu tip durumlarda daha kolay ve maliyeti daha az olan ‘diş çekme’ yoluna gittiklerini kaydeden Karaman, “6 ile 10 yaş arası çocukların kesici olan alt köpek dişleri, sözde seyreltmek için çekilmektedir. Bu son derece yanlış bir uygulamadır. Doğru olan yöntem, bu tip durumlarda köpek dişlerinin yanlardan inceltilerek, dişlerde ileride yaşanabilecek olumsuzlukların giderilmesidir” diye konuştu.



Diş bakımında yapılan önemli hatalar




Diş konusunda ‘efsane’ zenginiyiz! Kimi protezi çamaşır suyuna koyarken, kimi ağrı keser diye dişe rakı, tütün, tuz basıyor, kimi kanadı diye seviniyor Dişleri çizer diye macun kullanmayanlar, daha iyi temizler diye en sert diş fırçasını arayıp bulanlar, dişleri kanadı diye sevinenler, ‘çürükler kalıtsaldır, çarpık dişler doğuştandır’ deyip kaderine boyun eğenler…
Kimimiz protezleri çamaşır suyuna koyuyoruz, kimimiz ağrıyı keser diye dişe rakı, tütün ya da tuz basıyoruz. Ama en önemlisi de diş ağrısından duramayacak hale gelinceye kadar diş doktoruna gitmeyi düşünmüyoruz. Hal böyle olunca da ağız ve diş sağlığında sınıfta kalıyoruz!
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Mihmanlı, ağız ve diş sağlığı konusunda yaptığımız hataları ve topluma yerleşmiş yanlış inanışları anlattı:
1. Sert diş fırçası daha iyi temizler:
İyi fırçalamak; fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçaları kullanılır. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir. Çok yumuşak fırçalar ise dişleri temizlemeyebilir.
2. Sert fırçalamak dişleri daha iyi temizler:
Dişleri sert fırçalamak; dişleri temizlemek yerine, ‘fırça çürüğü’ dediğimiz aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.
3. Diş macununu fazla kullanmak dişleri çizer:
Dişlerin mine tabakasının çizilmesi; macunun fazla kullanılmasıyla ilgili değil, kullanılan macunun granüllerinin büyük olmasıyla ilgilidir. O yüzden granülleri büyük olan macunların uzun süreli kullanımından kaçınılmalı. Fırçanın üzerine konulan macunun miktarı ise ‘mercimek tanesi’ büyüklüğünde olmalı.
4. Karbonat ve tuzla fırçalamak dişleri beyazlatır:
Bu maddeler iri granüllü olduğu için dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda; dişin parlaklığı gider ve yediğimiz ve içtiğimiz besinlerle, dişler daha kısa zamanda renkleşmeye başlar.
5. Sarı dişler daha sağlamdır:
Dişin rengi dişin sağlamlığını belirlemez.
6. Dişler, macun ve fırça ıslatılarak fırçalanmalı:
Diş fırçası, fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Çünkü fırça kılları ıslatılınca, sertliğini kaybeder. Macunun köpürmesi için de yeterli sıvı ağızda mevcuttur.
7. Macun kullanmaya başladıktan sonra dişlerim çürüdü:
Macun; dişleri fırçalarken sabun görevi görür ve içeriğinde dişlerde biriken mikroorganizmaları yok etmek için etken maddeler vardır. Yani çürümeye neden olmaz.
8. Çürükler genetiktir, ne yaparsan yap dişin çürür:
Bireyler arasında çürüğe yatkınlık farklı olabilir. Fakat kötü beslenme alışkanlığının düzeltilmesi, ağız hijyenine önem verilmesi ve düzenli diş hekimi kontrolleri durumunda çürüğe yatkınlığın bir önemi kalmaz.
9. Dişler kahvaltıdan önce fırçalanır:
Dişler günde en az iki kez, kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalanmalı. Diş fırçalama işlemi bitince, dilin üst kısmı da yumuşakça fırçalanmalı.
10. Estetik diş doğuştan olur, çarpık dişten kurtuluş yok:
Diş düzeltme (ortodonti); dişler ağızda mevcut olduğu sürece her yaşta uygulanabilir. Ortodontik tedavi sayesinde; dişler mevcutsa, her yaşta düzeltme yapılarak, güzel gözüken dişlere sahip olunabilir.
11. Her bünye implantı kabul etmez:
Implant; eksik olan dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak tanımlanabilir. Sadece yara iyileşmesini etkileyen bir sistemik hastalık ile kontrol altında olmayan kalp ve şeker hastalığı varsa yapılmaz.
12. Hareketli protezler çamaşır suyuna konursa beyazlar:
Hareketli protezleri çamaşır suyuna koymak zararlıdır. Protezin kırılganlığını artırır ve protezin ömrünü azaltır. Protezler için özel temizleme tabletleri vardır; onlar kullanılmalı.
13. Çektirdiğim 20 yaş dişinin yerine diş yaptırmalıyım:
Çekilen 20 yaş dişlerinin yerine protez diş yaptırmaya gerek yoktur. Dişiniz kanayınca sevinmeyin bir doktora gidin!
14. Diş röntgeni çektirirsem çok fazla ışın alırım:
Diş röntgenleriyle alınan radyasyon çok azdır. Bu radyasyon doğada alınan radyasyondan daha azdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://bilgim.eniyiforum.net
 
sağlık da ilk Önce Diş Sağlığı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşım da Bir Numara :: Kadınca.. :: Sağlık VE Güzellik-
Buraya geçin: