Paylaşım da Bir Numara
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Paylaşım da Bir Numara

Paylaşım da Bir Numara
 
AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Diyabette ağız sağlığının önemi artıyor

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
AdminAdmin
Admin


Mesaj Sayısı : 617
Burç : Diyabette ağız sağlığının önemi artıyor Terazi
Kayıt tarihi : 20/11/08

Diyabette ağız sağlığının önemi artıyor Empty
MesajKonu: Diyabette ağız sağlığının önemi artıyor   Diyabette ağız sağlığının önemi artıyor EmptyPaz Şub. 01, 2009 1:28 pm

Kontrolsüz diyabet; kan şekerini yükselten, damarsal ve sinirsel değişiklikler nedeniyle kalp, böbrek ve göz gibi organlarda hasara yol açan bir hastalık olarak nitelendiriliyor.
Vücudun genel sağlık durumunu etkileyebilen diyabette, ağız sağlığı da olumsuz etkileniyor. Diş Hekimi Doç. Dr. Özen Doğan Onur’un verdiği bilgilere göre; kontrolsüz diyabette tükürük yüksek seviyede şeker içerdiğinden, diş çürüğüne sıkça rastlanıyor. Kontrol altındaki diyabette ise şeker içeren gıda alımı kısıtlandığında tükürükteki şeker seviyesi düşüyor ve çürümeler azalıyor.
İltihaplı diş etleri
Diş etleri sağlığı da diyabetik kontrol ile çok sıkı ilişki halinde. Yüksek kan şekeri seviyesinin kan damarlarında kalınlaşmaya ve tıkanmaya neden olduğu, bilinen bir gerçek. Bu bozukluklar, kan damarlarının oksijen taşıma ve metabolizma artıklarını uzaklaştırma faaliyetlerini zayıflatarak, dokuların beslenmesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum, diş etlerinin iltihaplanmaya karşı direncini düşürüyor. İltihaplı dişetleri ile diyabeti kontrol altına almak güçleşiyor.
Dişler sallanmaya başlıyor
Bazı bakteriler, şeker olan ortamda daha hızlı gelişiyor. Bu nedenledir ki, tükürüğün yüksek seviyelerde şeker içerdiği hastalarda diş eti iltihapları şiddetleniyor. İltihap, kan şeker seviyelerini yükselten önemli bir etken. Diş etlerinde iltihap engellenemediğinde, olduğu yerde sınırlı kalmıyor, dişlerin etrafındaki alveol kemiğini de yavaş yavaş eriterek dişlerin sallanmasına, diş eti iltihabının şiddetlenmesine, çiğneme sırasında ağrılara ve sonunda dişlerin kaybına yol açıyor. Bu süreç yaşanırken hasta, ağrı ve dişlerde sallanmanın yanı sıra, diş etlerinde kanama ve ağızda kötü koku hissediyor. Bu süreçten kurtulmak için; diyabet kontrol altına alınmalı ve iyi bir ağız bakımı sağlanmalıdır.
Ağız sağlığı deyince:
- Çürüksüz dişler
- Sağlıklı diş etleri
- Dişler etrafında yeterli alveol kemiği desteği
- Sağlıklı ağız mukozası (ağız boşluğunda her yeri kaplayan yumuşak dokular)
- Yeterli ve kaliteli tükürük akla gelmelidir.



Diş ağrısının ilacı Aspirin değil




Ağrıyan diş üzerine Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulamak diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabiliyor. Uzmanlar diş ağrısı çekenlerin öncelikle ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmesini ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmasını tavsiye ediyor.
Uzmanlar “Kesinlikle ağrıyan diş üzerine Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır.” uyarısında bulundu.
Bursa Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden yapılan açıklamada, halk arasında yaygın olarak bilinen bazı yanlışların diş hastalıklarına davetiye çıkardığı belirtildi. Özellikle ağrıyan diş üzerine konulan kimyasal ilaçların dişlerde tahrişe yol açtığının vurgulandığı açıklamada, “Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Dişhekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir. Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir. Bir an önce dişhekimine başvurulmalıdır.” ifadesi yer aldı.



Etkileyici bir gülüşün sırrı sağlıklı dişlerde saklı




Gülüşünüz karakterinizi ele verir. Güven veren bir gülüşle hayata 1-0 önde başlarsınız. Güzel bir gülümseme hem kendinize güveninizi gösterir hem de ilişkiler de pozitif etki yaratır. Özellikle gülümserken dikkat çeken dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları, bireylerin sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkiliyor. Günümüzde diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle dişlerdeki pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları gideriliyor.
‘Gülüş Tasarımı’ olarak adlandırılan ve kişiye, güzel, sağlıklı ve ideal bir gülümseme kazandırmayı amaçlayan uygulama, işte bu noktada devreye giriyor. Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Ezel Elmas, güzel ve etkileyici bir gülümsemenin yolunun ‘gülüş tasarımı’ndan geçtiğini söylüyor…
Eski dolgular gülüşünüzü gölgeleyebilir
Gülümsemenizi zorlaştıran etkenlerin başında diş taşı kaynaklı diş eti çekilmeleri geliyor. Çünkü, dişeti çekilmesi ve diş aralıkları, kişiyi olduğundan yaşlı gösteriyor. ‘Gülüş tasarımı’ uzmanları güzel bir gülüş için öncelikle kötü görünüşlü eski dolguların değiştirilmesini, rengi koyulaşmış dişlerin beyazlatılmasını ve eksik dişlerin zaman kaybetmeden tamamlanmasını öneriyor. Özellikle eksik dişler, dikey boyutu düşürerek yüz yüksekliğini azaltıyor ve ağız yapısının bozulmasına yol açıyor. Ağzın kötü kapanışına neden olan eksik dişler, sözcüklerin doğru telaffuz edilmesini de engelliyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://bilgim.eniyiforum.net
 
Diyabette ağız sağlığının önemi artıyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kotam aşırı derece artıyor
» Firefox'unuzu küçük bir ayarla uçurun!.. Hız artıyor.. %100 Denenmiştir.

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşım da Bir Numara :: Kadınca.. :: Sağlık VE Güzellik-
Buraya geçin: